You are here
Home > Musik

Studera musik på universitetet

Kultur och musik är en stor del av människors liv och många av oss hör musik nästan varje dag. Några av de artister som idag är stora har studerat musik på gymnasiet eller universitet. Som musiker räcker det inte alltid att bara ha talang, du måste även kunna använda din talang på rätt sätt. Alla kan lära sig att spela ett instrument och med träning kan du bli riktigt bra. Även om du kan sjunga så behöver du ha kunskap om hur du använder din röst på bästa sätt. Ett tips är därför: sök bland musikstudier och kom igång med musikkarriären på riktigt.

bonnie_raitt_at_john_edwards_presidential_campaignSveriges sex musikskolor

Att studera musik är både roligt och givande. Musikbranschen är bred – du kan plugga till allt från operasångare till musikproducent. Inom musikbranschen är det dock hård konkurrens och det krävs hårt arbete för att kunna livnära sig på musiken. För dig som spelar ett instrument kan det dessutom bli svårt att bekosta alla utgifter om du väljer att studera musik. Du kanske till exempel behöver köpa ett helt nytt instrument eller tillbehör till det. Antingen kan du spara ihop pengar genom att till exempel jobba extra vid sidan av studierna, eller skaffa ett snabblån som gör att du får pengar direkt på kontot. I Sverige finns det sex skolor som räknas som musikhögskolor och de ligger utspridda över hela landet. De som finns är: Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, Musikhögskolan Ingesund i Arvika, Musikhögskolan i Malmö, Musikhögskolan i Piteå samt Musikhögskolan vid Örebro universitet.

Studera musik utomlands

Det är inte bara Sverige som har musikskolor. Du kan även studera musik utomlands. Runt om i världen hittar du skolor som inriktar sig på just musik. Här är det bra att veta vad just du vill rikta in dig på; klassisk musik, instrumentstudier eller sånglektioner där du lär dig använda din röst rätt? Under första året kommer du förmodligen att få studera många grundläggande ämnen inom musik. Det finns exempelvis skolor i England, Australien och USA. Musicians Institute är en världsledande musikskola som ligger i Los Angeles och på New York Film Academy kan du plugga musikutbildningar på självaste Manhattan. England har en välkänd skola som heter BIMM (tidigare Tech Music School) och du hittar den såväl i London som i Manchester och Brighton. Australien har en skola som heter JMC Academy och som du hittar i Sydney, Melbourne och Brisbane samt musikskolan Western Academy of Performing Arts i Perth.

Top