You are here
Home > Musik

Lyssna på musik i din fastighet

De flesta lyssnar på musik varje dag och vissa gillar att lyssna i hörlurar medan andra gillar att spela musik högt. När du bor i en fastighet är det dock viktigt att ta hänsyn till andra boende. Det gäller även om du hyr en fastighet för arbete.

Då det finns många olika musikstilar är det inte säkert att alla uppskattar just din musiksmak. Känner du att din fastighet är för lyhörd kan du ta hjälp av till exempel en fastighetsförvaltning som bland annat kan ge råd angående ljuddämpning. Det är dock ett kostsamt arbete som kanske inte varje fastighetsägare vill eller kan lägga ut.

Tänk på andra i din fastighet

Musik kan få en att känna alla möjliga känslor och många använder musik för att peppa sig själva. När vädret är tråkigt kan en härlig låt få upp humöret. Många gillar även att starta dagen genom att lyssna på sina favoritlåtar. Bor du då i en fastighet som är lyhörd kan det störa grannar som i sin tur kan klaga. Skulle du spela för hög musik har grannar rätt till att ringa Störningsjouren. I de flesta städer i Sverige är det bostadsbrist och att förlora sin bostad är inget att rekommendera.

Ha koll på ordningsreglerna

Oavsett om du bor i en hyresrätt eller bostadsrätt är det viktigt att respektera både fastigheten och de som bor där. Du är inte ensam och det är nästintill omöjligt att spela hög musik utan att någon märker det. Vissa fastigheter med fastighetsförvaltning har också ordningsregler där du till exempel inte får spela musik eller göra något högljutt efter en viss tid på kvällen. För de som är nyinflyttade är det viktigt att kolla detta innan. Har någon ringt Störningsjouren så skickar hyresvärden eller bostadsföreningen oftast ett brev till den som blivit anmäld eller så gör de ett hembesök. Vid återkommande störningar kan den anmälda förlora sitt boende.

Tips: skaffa hörlurar

Gillar du att lyssna på hög musik kan du alltid införskaffa ett par trådlösa hörlurar. Då kan du lyssna utan att störa någon. Hörlurar är bra om du till exempel gillar att lyssna på hög musik på morgonen eller sent på kvällarna. En fördel med hörlurar är att du kan använda dem när du tränar eller är ute och går. Många gillar att lyssna på musik när de ska iväg till jobbet och åker kollektivt eller kör bil. Det finns även hörlurar som stänger ute bakgrundsljud vilket gör att du hör musiken bättre.

Top