You are here
Home > Musik

Pop- och rockmusik

Pop- och rockmusiken hör till några av de mest älskade musikstilarna över hela världen. Musiken utvecklades under andra halvan av 1900-talet och har sedan dess ökat i popularitet och också utvecklats i flera subgenrer som till exempel K-pop, heavy metal och indiepop.

Idag finns det miljontals artister som spelar pop- och rockmusik och för den som vill hitta nya favoritartister finns med andra ord en outtömlig källa att ösa ur. Fördelen med att vara musikälskare på 2000-talet jämfört med 1900-talet är att det går att lyssna på många fler artister än tidigare då tillgången begränsades av skivaffärernas utbud. Idag går det att prenumerera på strömmande musiktjänster och även att titta på musikvideor via sin macbook air eller smarta telefon. En begagnad MacBook Air och andra Appleprodukter går dessutom att hitta till ett mycket bra pris på mrresell.com som har kvalitetstestat alla produkter.

Popmusik – ytligt eller djupt?

Popmusik fortsätter även på 20-talet att vara en av de mest populära musikstilarna och återtog nyligen förstaplatsen genom att vara den genre som har nått topp 10 på Billboardlistan flest gånger.

Popmusik beskylls ibland för att vara trallvänlig och utan mening eller djup. Tuggummipop, hissmusik eller skvalmusik är ord som ofta används för att beskriva pop. Eftersom pop är en bred genre går det dock inte att generalisera på det sättet, utan den individuella skillnaden mellan olika artister och låtskrivare är så pass stor att det finns både välskriven popmusik med meningsfulla texter liksom ytlig musik som passar bra som bakgrundsmusik. Till exempel har den unga popartisten Billie Eilish nått stora framgångar med sin musik under de senaste åren trots att varken hennes yttre framtoning eller musik är ytlig och lättsam. I en av sina låtar skriver hon om klimatkrisen och andra miljöproblem.

Pop har länge förknippats med USA och Europa men under 2010-talet har även Asien utvecklat popen genom bland annat den populära K-popen, alltså koreansk pop. Den medryckande K-popen framförs av unga artister som är mycket bra på att dansa och musikvideorna är nästan lika viktiga som låtarna.

Rockmusik – hårdare sound än pop

Rockmusiken påminner om popmusiken men har ett hårdare sound med mer bas och trummor än popen. Rockmusiken är ofta melodiös och passar därför även den som tycker om pop men det har också utvecklats subgenrer med speed metal och death metal där både sång och musik är mycket mer aggressiv och snabb än den traditionella rocken.

Band som Slipknot och Dismember är inte kända hos den stora publiken utan snarare hos en mindre skara fans som uppskattar det mörka och hårda hos musikstilen. Det finns dock några band som har tagit steget från den hårdare metalmusiken till att nå en större publik genom att skriva musik med fler lugnare låtar. Heavy metal-bandet Metallica är ett bra exempel på ett band som blivit enormt framgångsrikt och som alltid spelar inför storpublik var de än befinner sig.

Top