You are here
Home > Musik

Jazz & blues – utveckling och betydelse

Den musikstil som haft störst betydelse för den moderna musikens utveckling är jazz och blues. Dessa musikstilar lade grunden till bland annat dagens pop musik och den myriad av olika stilar inom rockmusiken som finns idag. Vad som särpräglade både blues och jazz från begynnelsen var att musiken var helt fri från den tidens konservativa stelhet. Här lärde sig människor att spela och sjunga av vänner och bekanta och inte från musikskolor eller proffs. Detta innebar att det inte fanns några rätt eller fel i musiken utan det handlade enbart om vad som lät bra och kändes rätt. Blues var ursprunget till jazz, soul, rhythm & blues eller R’n’B, rock’n’roll, funk och hiphop.

Kvinnliga stjärnor

Det finns många legendariska kvinnliga sångerskor inom blues & jazz. Vad många kanske inte vet är att flera av dessa kvinnliga sångstjärnor fanns så tidigt som på 20- och 30 talet. Deras album sålde väldigt bra över hela USA trots att de endast marknadsfördes som ’Race Records’. Musiken var dock så bra att den började få uppmärksamhet även från det ’vita’ Amerika. Med tiden har både blues och jazz fått ett enormt stort inflytande på den amerikanska musiken och senare hela världen. Några av dåtidens stora blussångerskor var underbara Billie Holiday, Bessie Smith, Big Mama Thornton, Ethel Waters, Ma Rainey och Alberta Hunter.

Dagens unga musiker

Många musiker idag finner sin inspiration hos dess stora musiker och sångare från jazz och blues eran när de skapar sin egen musik, sång och stil. Legenderna Ella Fitzgerald & Louis Armstrong inspirerar fortfarande med oförglömliga summertime som är en musikalisk juvel. Att spela i ett band eller grupp är början till vad som kan komma att utvecklas till en entreprenörskap eller ett företag vid framgång. Oavsett företagsform är det alltid viktigt för ett musikband att ha ett prisvärdigt mobilabonnemang företag för att kunna ta emot bland annat bokningar av spelningar. För vad är musik utan publik?

Blues och jazz moderniseras

I och med att många afro-amerikaner flyttade till norr, bland annat Chicago, för att söka arbete efter andra världskriget tog de musiken med sig. Här utvecklades blues och jazz snabbt i och med att man började använda elektriska instrument, elgitarr och bas, samt trummor. Precis som med allt annat påverkade den nya stadsmiljön också musiken och både tempot och rytmerna förändrades. Här skapades början till den musik skulle komma att blomstra som rock’n’roll, funk och soulmusik. En av de absolut största blues gitarristerna av allaBB King som inspirerat men även undervisat andra stora gitarrister såsom Jimi Hendrix.

Musikens arv

Det finns nästan ingen musiker eller sångare idag som inte influerats och påverkats av jazz och blues. Rock’n’roll växte som sagt fram i USA under 50 talet och blev omåttligt populärt. Detta var en musikstil som blandade blues, gospel, country och jazz och fick sitt stora genomslag när vita musiker dök upp på scenen som Elvis Presley. Men de afro amerikanska musikerna och sångare växte sig fortsatt stora vid sidan om som exempelvis den skönsångande Dinah Washington med What difference a day makes som blivit en odödlig klassiker.

Top