You are here
Home > Musik

Musik på begravning

En begravning är ett viktigt avslut och en hyllning av den avlidne. Musik är ofta en viktig del av begravningsceremonin av flera orsaker. Dels berör musik djupa känslor inom oss och kan hjälpa till att förlösa sorg som kanske har svårt att komma ut, dels är musik ofta en viktig och unik del av en människas personliga intressen och smak.

Välja musik till begravningen

Ibland har den som avlidit hunnit skriva önskemål om musik inför sin begravning via Vita Arkivet eller anteckningar i hemmet. Det kan vara alltifrån en favoritvisa, schlager eller pop, till en riktig hårdrockslåt. Kanske kan anhöriga vid en första genomgång inför begravningen tycka att musiken inte riktigt passar i ett begravningssammanhang, men fundera en gång till. Det finns inga måsten när det gäller musik. Man kan blanda psalmer, hårdrock och opera på samma begravning, det är det som gör att begravningen blir unik för den avlidne. När begravningsgästerna hör hårdrocksdängan spelas högt mitt i all sorg kommer det att bli ett härligt och lite roligt minne, man får faktiskt skratta på en begravning också!

Skulle det vara så att det är helt tomt på idéer kan Lova begravning komma med förslag på musik som passar till en begravning i olika stilar och arrangemang så att de efterlevande kan få en fin ceremoni att minnas.

Praktiska detaljer kring musiken

Via begravningsbyrån kan man också få hjälp med praktiska detaljer kring musiken. Ska någon sjunga eller spela eller vill man köra en egen låtlista via en musiktjänst online? De flesta kapell och begravningslokaler är idag utrustade med både möjligheter till livemusik och uppspelning via bra ljudsystem av egna spellistor som man kan ta med på en mobiltelefon. Se då till att ha telefonen laddad och spara gärna ned begravningsspellistan på flera deltagares telefoner så att backup finns.

Top