You are here
Home > Musik

Musik inom olika kulturer

Vill du bredda vilken musik du brukar lyssna på? Det är lätt att fastna i radions urval eller lyssna på samma låtlista om och om igen. Som tur är finns det massor av fantastisk musik från olika kulturer som fortfarande är kvar för dig att upptäcka. Vad sägs som att dyka ned i japansk folkmusik eller ta en svängom till traditionell engelsk dansmusik? Alla kulturer har olika slags musik som har utvecklats under åren. Det är ett sätt att uttrycka sig och ett sätt att skapa gemenskap tillsammans med andra.

Från världens alla hörn

Om man tänker bort de amerikanska popstjärnorna ett tag så finns det massor av annan musik som är spännande att upptäcka. Den traditionella engelska dansmusiken brukar ibland gestaltas i olika klassiska filmer, men har du tänkt på att den går att lyssna på även för en modern människa?1200px-himejijo_kangetsukai_oct09_125 Denna musikstil domineras av fiol och flöjt vars melodier flätas in i varandra på ett förföriskt och dansant sätt. Om man tar sig lite mer österut kan man istället lyssna till japansk folkmusik där stränginstrumenten är populära. Enligt japansk sägnen sägs det att musik kan få blommor att växa och nog känns det så när de klassiska tonerna sätter trumhinnan i gungning. Att Musiken kan förändra världen är många överens om. Musik kan göra att människor kommer närmare varandra och får en förståelse för de olika kulturerna som finns. En sak är säker – musik är lika viktigt inom alla kulturer runtom i världen.

Musik som förenar

Alla olika kulturer i världen har sin distinkta musik som sätter en särskild prägel på livet. Det är lätt att glömma bort folkmusiken och den traditionella dansmusiken till förmån för alla amerikanska popstjärnor, men även den gamla musiken är värd att lyssna på. Både inom japansk folkmusik och traditionell engelsk dansmusik tror man att musik har en stark kraft. Instrumenten skiljer sig åt lite – i England är det mest fiol och flöjt medan man mestadels håller sig till stränginstrument i Japan. Gemensamt för de flesta kulturer är att musiken har en särskild plats i kulturlivet. Eftersom det är ett sådant starkt sätt att uttrycka sig på fortsätter det att utvecklas och komma med nya förgreningar. Passa på att upptäck någon ny musik som du inte är van vid, vem vet om det kanske till och med blir en favorit. Musik ökar förståelsen mellan människor och gör att de kommer närmare varandra.

 

Top