You are here
Home > Musik

Lär dig spela musikinstrument som vuxen

Har du fortfarande en barndomsdröm om att spela i ett band där i bakhuvudet? Om du aldrig lärde dig spela ett instrument som barn kan du faktiskt göra det som vuxen! Det behöver varken vara dyrt eller väldigt svårt. Att lära dig i äldre ålder utmanar och tränar dessutom din hjärna. Självklart kräver det tid och övning för att bli duktig, men att lära sig kompa enkla låtar på gitarr eller piano är inte oöverkomligt. Både pianon och gitarrer kan man köpa relativt billigt begagnat. Vill du hellre satsa på ett mindre instrument? Varför inte testa ett munspel?

Att lära sig själv
Till skillnad från för bara 10 år sedan kan du idag ta stor hjälp av internet för att lära dig spela instrument. På till exempel Youtube kan du hitta många klipp där du får riktigt bra hjälp. Det kan vara ett bra sätt att börja innan du ger dig i kast med att spela tillsammans med andra eller till och med inför andra. Att ta hjälp av en nybörjarbok för att lära sig är också en bra idé. Kanske tar du med dig din nya gitarr och en lärobok till stugan i sommar? Det kan leda till många mysiga kvällar med kompisarna eller familjen.

easy to edit vector illustration of music notes

Att gå kurser
Vid många musikskolor och studieförbund finns nybörjargrupper även för vuxna. Här spelar ni tillsammans och du får prova på att musicera mer organiserat i grupp. Att gå en kurs kan vara en bra start för att lära sig grunderna och få professionella tips. Sedan kan du fortsätta lära dig dina favoritlåtar på egen hand. Självklart kan du också ta privatlektioner, men då ska du räkna med att kostnaderna blir högre.

Om du vill återuppta ett instrument som du spelade när du var liten ska du aldrig tro att det är för sent. Även om motoriken ibland kan vara begränsande med stigande ålder är det sällan ett oöverkomligt hinder för att musicera. Att sjunga i kör är dessutom ett helt instrumentfritt sätt att musicera på!

Top