You are here
Home > Musik

Violinisters karriärer

De allra flesta känner någon som spelar eller har spelat violin. Att bli professionell violinist kräver många års studier och en enorm hängivenhet till instrumentet. Ofta börjar de riktigt välkända violinisterna praktisera redan som små barn då talangen upptäcks, och den unga musikern påbörjar sina musikstudier samtidigt som vi andra börjar grundskolan. Violinen är ett lättillgängligt instrument för de flesta men desto svårare att bemästra. Instrumentet är ett kärt inslag i svensk folkmusik, det är ett uttrycksfullt instrument som hörs såväl på klassiska konserter, i jazzband och även på den senaste popskivan. Endast ett fåtal professionella violinister blir kända inom flera musikgenrer.

Vanessa Mae – underbarn med många strängar

Bland världskända musiker är Vanessa Mae en violinist med många talanger. Född i Singapore år 1978, flyttade Vanessa Mae som 4 åring till London där hon började spela violin. Hon var endast 8 år gammal när hon blev antagen till Musikkonservatoriet i Beijing. Efter några år återvände hon till London för att fortsätta studierna vid ”Royal College of Music”. Hennes professionella debut skedde på en festival i Tyskland år 1988, samma år som hon debuterade som solist med ”Royal Philharmonic Orchestra”. Vid 13-års ålder blev Vanessa Mae den hittills yngsta violinisten att spela in violinkonserter av Beethoven och Tjajkovskij. Hon har senare satsat på att spela in soloskivor med popbetoning och har samarbetat med bland andra Prince och Janet Jackson.

Både violinist och alpinskidåkare

Vanessa Mae har inte bara ägnat sig åt musik utan har även deltagit i Olympiska spelen som slalomskidåkare. Redan som liten drömde hon om att åka skidor vilket hon började med ungefär samtidigt som hon började spela violin. Inför vinter OS i Sotji år 2014 behövde hon både ett land att tävla för och även kvalificera sig till tävlingen. Hon fann möjligheten att tävla för Thailand under namnet Vanessa Vanakorn då hennes biologiska far är thailändare. Den thailändska Olympiska kommittén arrangerade därpå en tävling i Slovenien där Vanessa lyckades kvalificera sig till OS. Hon slutade på 67:e plats i storslalom. Vanessa Mae är en kvinna som har driv både med stråken och stavarna!

Top